در بیمه آتش سوزی توسط (3,600 امتیاز)
منظور از ارزش مورد بیمه چیست؟
2 پاسخ
توسط (21,780 امتیاز)

ارزش اموال بیمه‌شده ارزشی است كه این اموال در لحظه شروع قرارداد دارند كه به آن ارزش بیمه‌ای اطلاق می‌شود. ارزش اموال بیمه‌شده در لحظه وقوع خسارت، ارزش جایگزینی نامیده می‌شود. مبلغ‌بیمه‌شده باید برابر با ارزش بیمه‌ای اموال بیمه‌شده باشد.
ارزیابی خسارت براساس ارزش اشیاء آسیب‌دیده در موقع حدوث سانحه یا كاهش بهای قیمت‌های باقی‌مانده به عمل می‌آید، به ویژه بهای تعویض به قرار زیر است:

  • الف) برای كالاهای بازرگانی و مواد طبیعی بهای جاری آنها (سود احتمالی هیچ‌گاه در ارزیابی خسارت دخالتی نخواهد داشت).
  • ب) در خصوص ابنیه، تفاوت بهای ساختمان مورد بیمه بلافاصله قبل از وقوع حادثه با قیمت آن بلافاصله بعد از وقوع حادثه. در صورتی كه بنا تعمیر شود بهای تعمیر نباید از ارزش واقعی تجاوز كند.
  • پ) برای اثاث خانه و اشیاء معمولی و ابزار كار و ماشین‌ها، هزینه تعمیر یا تعویض آنها.

 با این حال، هرگاه بر اثر استعمال یا به دلایل دیگر ارزش مورد بیمه كاهش یافته باشد این تنزل بها باید هنگام ارزیابی خسارت در نظر گرفته شود. ارزشی كه شخص یا خانواده از نظر ملاحظات و علایق شخصی برای مورد بیمه قائل باشند در ارزیابی خسارت دخالتی نخواهد داشت مگر این‌كه طرفین قرارداد مبلغ معینی را به‌عنوان ارزش توافقی طرفین تأیید كرده باشند كه در آن‌صورت این مبلغ مبنای محاسبه و پرداخت خسارت خواهد بود (ماده 19 قانون بیمه).