در دیه و بیمه خودرو توسط (5,420 امتیاز)
منظور از خسارات بدنی یا جانی در تصادفات چیست؟
1 پاسخ
توسط (5,420 امتیاز)
بی­تردید یکی از نیازهای بشر، وضع نمودن قوانینی جهت بازداشتن از بزهکاری­ها و قتل و جنایت است. احکام دیه نیز یکی از آن­هاست که البته فواید دیگری همچون آرام کردن بازماندگان و جلوگیری از عواقب جرم را می‌توان برای آن برشمرد. می‌توان ادعا کرد که اسلام کامل ترین قوانین مربوط به قتل و جنایت را دارد و احکام دیه بخشی از این قوانین را به خود اختصاص داده است.

بصورت کلی منظور از خسارت بدني، هر گونه ديه يا ارش ناشي ازصدمه، شكستگي، نقص عضو، از كارافتادگي (جزيي يا كلي – موقت يا دايم ) يا ديه فوت شخص ثالث از وسيله نقليه و محمولات آنها می‌باشد.

در پرداخت ديه تفاوتي بين شخص محجور يا غير محجور وجود ندارد هرگونه صدمه به هر ميزان كه باشد در قالب ديه يا ارش قابل پرداخت به شخص ثالث خواهد بود.

دیه:( استناد به ماده 448 قانون مجازات اسلامی مصوب 01/02/1392)

 ديه مقدر، مال معيني است كه در شرع مقدس به سبب جنايت غيرعمدي بر نفس، عضو يا منفعت، يا جنايت عمدي در مواردي كه به هر جهتي قصاص ندارد، مقرر شده است.

ارش:( استناد به ماده 449 قانون مجازات اسلامی مصوب 01/02/1392)

ارش، ديه غيرمقدر است كه ميزان آن در شرع تعيين نشده است و دادگاه با لحاظ نوع و كيفيت جنايت و تأثير آن بر سلامت مجنيٌ عليه و ميزان خسارت وارده با در نظر گرفتن ديه مقدر و با جلب نظر كارشناس ميزان آن را تعيين ميكند. مقررات ديه مقدر در مورد ارش نيز جريان دارد مگر اينكه در اين قانون ترتيب ديگري مقرر شود.

(بند الف ماده 1 قانون بيمه اجباري خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشي از وسايل نقليه مصوب 20/02/1395، تبصره 3 ماده 1 قانون اصلاح قانون بیمه اجباری مسؤولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه موتوری زمینی در مقابل اشخاص ثالث مصوب 16/04/1387، بند ج ماده 1 دستورالعمل اجرایی ماده 14 قانون اصلاح قانون بیمه اجباری مسؤولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه موتوری زمینی در مقابل اشخاص ثالث، مصوبه وزیران عضو کمیسیون امور اجتماعی و دولت الکترونیک شماره 217856/ت43580ک، مورخ 30/09/1389و مبلغ ديه از سال 1374 تا 1394 شمسي)