در بیمه مسوولیت و مهندسی توسط
بنده مالک یک ساختمان هستم که اجرای عملیات ساختمانی خود را به چند پیمانکار به پیمان داده ام به علت بی احتیاطی جوشکار، از بالا تیر آهن سقوط نموده و بر روی کارگر کسی که حفر یک حلقه چاه را به پیمان گرفته بود برخورد نموده است و کارشناسان مرا هم چند درصد مسئول دانسته اند و اظهار داشته اند که من نظارت نکرده ام وقتی که من کارها را به پیمانکاران داده ام دیگر چه نظارتی کنم، من که از آنها کار بلدتر نیستم که بر کار آنها نظارت کنم آیا این کار آنها منطقی و قانونی است؟
1 پاسخ
توسط

با سلام البته شما در سئوال خود نفرموده اید که شما به چه استناد قانونی مسئول شناخته شده اید ولی به طور کلی خدمت شما عرض می کنم که طبق ماده 9 آیین نامه ایمنی امور پیمانکاری که مقرر می دارد.
« کارفرما مکلف است با توجه به قوانین و آیین نامه های موجود و مفاد فی مابین بر عملکرد ایمنی پیمانکاران خود نظارت نماید » لذا مقرره مذکور مستند استنباط تعدادی از کارشاسان برای مقصر دانستن صاحب کار می باشد.
ولی در ارتباط با حادثه مربوط به جنابعالی نکته حایز اهمیت این است که طبق ماده 5 آیین نامه حفاظتی کارگاههای ساختمانی که مقرر می دارد:
«هر گاه صاحب کار اجرای قسمت های مختلف عملیات ساختمانی خود را به پیمانکاران مختلف محول نماید هر پیمانکار در محدوده پیمان خود مسئول اجرای مقررات این آیین نامه خواهد بود و پیمانکارانی که به طور همزمان در یک کارگاه ساختمانی مشغول فعالیت هستند با ید در اجرای مقررات مذکور همکاری نمایند و صاحب کار مسئول ایجاد هماهنگی بین آنها خواهد بود
»

لذا مشاهده میفرمایید که در ماده 5 آیین نامه مذکورشما مکلف به نظارت نشده اید ولی مکلف به هماهنگی هستید یعنی اینکه وقتی شما کارها را همزمان به چند پیمانکار می دهید لذا مسئول هماهنگی بین آنها بوده تا با بی برنامگی آنها موجبات بروز حادثه برای کارگران یک دیگر را فراهم نیا ورند.

سئوال اینجاست که چرا شما را که صاحب کار هستید را مسئول هماهنگی کرده است زیر ادر ماده 6 همین آیین نامه ذکر گردیده است که «هر گاه پیمانکار اصلی اجرای قسمت های مختلف عملیات ساختمانی را به پیمانکار یا پیمانکاران دیگر محول نماید هر پیمانکار جزءدر محدوده پیمان خود مسئول اجرای مقررات این آیین نامه بوده و پیمانکار اصلی مسئول نظارت و ایجاد هماهنگی بین آنها خواهد بود.»

لذا مشاهده می فرمایید که اگر شما به جای اینکه اجرای کار را کُلا ً خود به عهده بگیرید به یک پیمانکار می دادید و آن پیمانکار اصلی کارها را به دیگر پیمانکاران جزء می داد خود ایشان مسئول نظارت و هماهنگی بود و به همین علت است که در ماده 4 همین آیین نامه مقر گردیده است که «هر گاه صاحب کار اجرای کلیه عملیات ساختمانی را از ابتدا تا پایان کار را کلا ً به یک پیمانکار محول نماید، پیمانکار مسئول اجرای مقررات این آیین نامه در کارگاه خواهد بود»
بنابراین وقتی شما بدون واسطه پیمانکار اصلی که قطعا ً از تخصص کاری برخوردار است انجام این گونه عملیات را به عهده می گیرید باید پاسخگوی خلا ء وجودی یک کار بلد هم باشید که فقدان وی بستر شرایط نا ایمن را تشدید خواهد نمود.
لذا با توجه به جمیع مطالب از نقطه نظر کارشناسی بروز حادثه نیز چند درصدی متأثر از آنچکه شما به آن دست یازیده اید می باشد
در خاتمه ذکر این مهم ضروری است که اولا ًنظر کارشناسان می تواند متفاوت باشد ثانیا ً کارشناسان صِرفا ً به درصد تأثیر پذیری بروز حادثه از خطاءاشخاص اشاره داشته و تصمیم نهایی در خصوص تعیین مقصر با مراجع محترم قضایی است.

برگرفته از وبلاگ حوادث کاری و مسئولیت اشخاص

http://bokharaei.blog.ir/

سوال شده دی 30, 2021 در حادثه ناشی از کار توسط (100 امتیاز)
دوباره دسته بندی کردن دی 31, 2021 توسط
درصد تقصیر کارفرما زمان سقوط پیمانکار حین کار چگونه تعیین می شود ؟